مقالات

بیت کوین چیست؟

بیت کوین چیست؟

بیت کوین دیگر تبدیل به بخش بزرگی از زندگی ما شده است! همه روزه با خبرهای مختلفی از بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر بمباران می‌شویم و بیت کوین به نوعی ملکه یا کوئین ما شده است! پس افرادی که بیت کوین را بیت کوئین صدا می‌زنند، برای این کارشان دلیل دارند! اما واقعا بیت کوین چیست؟ آیا بیت کوین فقط یک پول دیجیتال است؟ آیا بیت کوین از تخت سلطنت دنیای ارزهای دیجیتال به زیر می‌آید و به فراموشی سپرده می‌شود؟ آیا سرمایه‌گذاری در بیت کوین کار درستی است؟ این سوالات و بسیاری از سوالات دیگر همراه با بیت کوین در ذهن بسیاری از ما نقش می‌بندند. در این مقاله به سوال بیت کوین چیست، پاسخ داده می‌شود و به بعضی از ویژگی‌های این ارز دیحیتال مشهور اشاره می‌شود. پس همراه صرافی پارسه باشید.

بیت کوین چیست؟

بیت کوین نوعی ارز یا پول دیجیتال است که ژانویه سال 2009 ایجاد شد. بیت کوین را در واقع می‌توان یک پول رمزگذاری شده نامید که به جای این‌که ماهیت فیزیکی و کاغذی داشته باشد، موجودیت دیجیتالی دارد و رمزگذاری شده است. اما مبدع بیت کوین کیست؟

از شخصی به نام ساتوشی ناکاموتو به عنوان مخترع بیت کوین نام برده می‌شود. اما هویت این شخص در هاله‌ای از ابهام است! اصلا مشخص نیست که فردی به این اسم وجود خارجی دارد یا نه! تلاشتان برای پیدا کردن مبدع بیت کوین بی‌فایده است! تاکنون کسی نتوانسته است به این موضوع پی ببرد که مخترع یا مخترعان بیت کوین چه کسانی هستند. سوال بعدی که در مورد بیت کوین وجود دارد این است که آیا بیت کوین فقط یک ارز دیجیتال است؟ این سوال بر خلاف سوال قبلی جواب دارد. در ادامه در مورد پاسخ این سوال بحث می‌کنیم.

بیت کوین

بیت کوین فقط یک ارز دیجیتال نیست!

بیت کوین فقط محدود به یک ارز یا پول دیجیتال نمی‌شود. در واقع، بیت کوین یک شبکه مبتنی بر بلاک چین است که کوین یا ارز دیجیتال مختص به خود را هم دارد. بیت کوین یک با استفاده از فناوری بلاک چین یک سیستم پرداخت بی‌واسطه را به مشتری‌ها ارائه می‌دهد که در آن هیچ شخص سومی در معامله‌ها نقش ندارد و همه اطلاعات روی شبکه بیت کوین شفاف است. بیت کوین کارمزدهای معاملاتی کمتری را نسبت به مکانیسم‌های پرداخت سنتی از مشتری‌ها دریافت می‌کند و بر خلاف ارزهایی که توسط دولت‌ها صادر می‌شود، صدور و مبادله بیت کوین کاملا غیرمتمرکز و توسط شرکت‌کننده‌های در شبکه بیت کوین از همه نقاط دنیا انجام می‌شود.

همه معاملات یا تراکنش‌های بیت کوین توسط حجم عظیمی از قدرت‌های محاسباتی تایید می‌شوند. یعنی سیستم‌های رایانه‌ای بسیاری در سرتاسر دنیا که اصطلاحا گره‌های شبکه بیت کوین هستند، معامله‌های بیت کوین را تایید می‌کند تا یک تراکنش موفق در شبکه بیت کوین به ثبت برسد. همان‌طور که به آن اشاره شد، بیت کوین‌ها توسط هیچ بانک یا دولتی صادر و پشتیبانی نمی‌شوند. با این حال، بیت کوین محبوبیت بسیار زیادی دارد و صدها ارز دیجیتال دیگر که آلت‌کوین نامیده می‌شوند از بیت کوین ایجاد شده‌اند.

در دریای بیت کوین عمیق تر شوید!

در دریای بیت کوین عمیق‌تر شوید!

پس از آشنایی کلی با بیت کوین، نوبت آن است که یک مقدار عمیق‌تر با مفهوم بیت کوین آشنا شوید و راز زندگی آن را بدانید! سیستم بیت کوین مجموعه‌ای از رایانه‌ها (یا اصطلاحا گره‌ها یا ماینرها) است که همه آن‌ها کد بیت کوین را اجرا می‌کنند و آن را بلاک چین بیت کوین ذخیره می‌کنند. بلاک چین را می‌توان مجموعه‌ای از بلوک‌ها در نظر گرفت.

 

در هر کدام از بلوک‌های بلاک چین، مجموعه‌ای از تراکنش‌ها قرار دارد. از آن‌جایی که همه رایانه‌هایی که بلاک چین را اجرا می‌کنند، فهرست یکسانی از بلوک‌ها و تراکنش‌ها را دارند و می‌توانند به صورت شفاف، پر شدن این بلوک‌ها با تراکنش‌های جدید بیت کوین را ببینند، هیچ‌کس نمی‌تواند در شبکه جر بزند یا سر کسی را کلاه بگذارد!

احتمال سوء استفاده از آزادی شبکه بیت کوین چقدر است؟!

هر کس، چه آن‌هایی که یک گره بیت کوین را اجرا می‌کنند و چه افراد دیگر، می‌توانند تراکنش‌هایی را که به صورت زنده در شبکه بیت کوین انجام می‌شود، مشاهده کنند. در چنین شبکه شفاف و دموکراتیکی، اگر کسی بخواهد نقش بازیگر بد داستان را بازی کند و از سیستم سوء استفاده کند، باید حداقل 51 درصد قدرت محاسباتی تشکیل‌دهنده بیت کوین را تحت کنترل خودش در بیاورد. اما واقعا چنین کاری ممکن است؟! بیت کوین تا اوایل سال 2021 حدود 12000 گره دارد و این تعداد هم رو به افزایش است. با این وجود احتمال این که کسی بخواهد به شبکه حمله 51 درصدی بکند، تقریبا غیر ممکن است. این‌جاست که قدرت و امنیت شبکه‌های بلاک چینی مشخص می‌شود!

تاریخچه بیت کوین از تولد تا استخراج بلوک 1

برای این که با تاریخچه کوتاهی از تولد بیت کوین و رسیدن آن به نقطه‌ای که بلوک 1 شبکه بلاک چین بیت کوین ایجاد یا استخراج شد، آشنا شوید، به نقاط زمانی مهمی که بیت کوین برای افتادن در مکانیسم بلاک چین طی کرده است، اشاره می‌شود.

  • 18 آگوست 2008
    در این روز نام دامنه www.bitcoin.org به ثبت رسید. این دامنه اصطلاحا به صورت Protected WhoisGuard است. به این معنی که هویت شخصی که سایت را ثبت کرده است، جزء اطلاعات عمومی نیست.
  • 31 اکتبر 2008
    یک فرد یا یک گروه به نام ساتوشی ناکاموتو یک آگهی را روی فهرست Cryptography Mailing سایت www.metzdowd.com قرار دادند. متن این آگهی این بود: «من در حال کار کردن روی یک سیستم پرداخت الکترونیک جدید هستم که کاملا همتا به همتا و بدون دخالت هیچ شخص سوم معتمدی است.» این سپیدنامه که حالا مشهور شده است، در پایگاه اینترنتی bitcoin.org تحت عنوان «بیت کوین: یک سیستم پرداخت الکترونیک همتا به همتا» منتشر شد.
  • 3 ژانویه 2009
    اولین بلوک بیت کوین یعنی بلوک صفر در این تاریخ استخراج شد. این بلوک به عنوان «genesis block» یا بلوک پیدایش شناخته شد.
  •  8 ژانویه 2009
    در این تاریخ، اولین نسخه نرم‌افزار بیت کوین در فهرست Cryptography Mailing منتشر شد. 
  • 9 ژانویه 2009
    بلوک 1 بیت کوین استخراج شد و استخراج بیت کوین رسما و به صورت جدی آغاز شد.

ساتوشی ناکاموتو کیست؟

یکی از ابهام‌هایی که از ابتدای تولد بیت کوین، همه را درگیر خودش کرده است، این است که ساتوشی ناکاموتو واقعا چه کسی یا حتی چه کسانی است؟! در سال‌هایی که از تولد بیت کوین می‌گذرد، در مورد افرادی زیادی به عنوان صاحب لقب ساتوشی ناکاموتو، حدس زده شده است. اما فرد شماره 1 بیت کوین هم‌چنان یعنی تا اوایل سال 2021 در هاله‌ای از ابهام است.

با این که در رسانه‌های مختلف روی این عقیده پافشاری می‌شود که ساتوشی ناکاموتو یک فرد باهوش افسانه‌ای گوشه‌نشین است که بیت کوین را در کنج عزلت خود اختراع کرده است!، باید گفت که چنین خلاقیت‌هایی در یک خلا زمانی و مکانی بروز پیدا نمی‌کنند. اکثریت دانشمندها کشف کرده‌اند که فارغ از این‌که یک کار چقدر اصیل به نظر برسد، حاصل تحقیقات گذشته است.

ساتوشی ناکاموتو

بیت کوین، نان کدام دانشمندها را می‌خورد؟!

تحقیقات و تجارب بسیاری دست به دست هم داده است تا بیت کوین به وجود بیاید. قبل از تولد بیت کوین، افرادی تحقیقات و اکتشافاتی داشته‌اند که بیت کوین نتیجه تلاش همه این افراد است. ایده HashCash آدام بک که مربوط به الگوریتم هش است، در سال 1997 ایجاد شد. پس از آن نیز مفاهیم b-money وی دای و bit gold نیک سابو مطرح شدند. مکانیسم اثبات کار قابل استفاده مجدد یا Reusable Proof of Work نیز که اکنون به عنوان مکانیسم اجماع بیت کوین مورد استفاده قرار می‌گیرد، توسط هال فینی ابداع شد. خود سپیدنامه یا وایت‌پیپر بیت کوین به HashCash و b-money و کارهای دیگر در زمینه‌های تحقیقاتی مختلف ارجاع می‌دهد. احتمالا باعث تعجب نیست اگر روزی متوجه شویم که بسیاری از شخاصی که به آ‌ن‌ها اشاره شد، در ابداع بیت کوین مشارکت داشته‌اند.

question mark

چرا مخترع بیت کوین هویت خود را پنهان کرده‌ است؟

اما مخترع بیت کوین به چه دلیل هویت خود را مخفی نگه داشته و همه را در ابهام قرار داده است؟! می‌توان چند انگیزه احتمالی را برای این کار در نظر گرفت. یکی از این انگیزه‌ها، حریم خصوصی است. احتمالا ساتوشی ناکاموتو محبوبیت بیت کوین را پیش‌بینی کرده است و می‌دانسته که یا محبوبیت این ارز دیجیتال، رسانه‌های مختلف به سراغ مخترع آن خواهند رفت. پس تصمیم گرفته است که با مخفی کردن هویتش، خودش را از این دردسرها دور نگه دارد!

فرار از قانون، دلیل پنهان کردن هویت ساتوشی!

دلیل دیگری که می‌توان برای پنهان کردن هویت ساتوشی ناکاموتو تصور کرد، پتانسیل بیت کوسن برای ایجاد اختلال در سیستم‌های پولی و بانکداری فعلی است. اگر بیت کوین، اقبال وسیعی پیدا کند، این سیستم می‌تواند از ارزهای معمولی یا فیات حاکم بر کشورهای مختلف پیشی بگیرد. این تهدید جدی برای ارز موجود یک کشور می‌تواند دولت‌ها را به این سمت بکشاند که علیه مبدع بیت کوین، اقدامات قانونی انجام دهند. شاید ساتوشی ناکاموتو از قبل فکر این اتفاقات را کرده است و خود را از هر خطری دور نگه داشته است!

آیا پنهان ماندن ساتوشی از چشم سارقان، او را گمنام کرده است؟!

دلیل دیگر، امنیت است. اگر به استخراح بلوک‌های بیت کوین در سال 2009 نگاه کنید، می‌بینید که در این سال، 32489 بلوک بیت کوین استخراج شده است که میزان پاداش برای هر بلوک 50 بیت کوین بوده است. یعنی در سال 2009، در مجموع حدودا 1.624.500 بیت کوین پرداخت شده است. می‌توان نتیجه گرفت که ساتوشی و شاید چند نفر دیگر در سال 2009 مشغول استخراج بیت کوین بوده‌اند تا اکثریت ذخیره بیت کوین را در اختیار بگیرند.
کسی که این مقدار بیت کوین را در اختیار داشته باشد، می‌تواند مورد هدف مجرم‌ها قرار بگیرد. به ویژه، چون بیت کوین‌ها کمتر شبیه سهام و پول‌ نقد هستند که کلیدهای خصوصی مورد نیاز برای اجازه خرج کردن آن‌ها چاپ شود و به عبارتی بتوان آن را زیر بالش قرار داد! با این که احتمالا مخترع بیت کوین همه اقدامات پیشگیرانه را برای ردیابی انتقال وجه ناشی از اخاذی انجام می‌دهد، ناشناخته ماندن روش خوبی برای کم کردن خطرهاست.

سخن آخر

اگر بیت کوین را بیت کوئین صدا بزنیم، کار خیلی اشتباهی نکرده‌ایم! بیت کوین را در حال حاضر می‌توان ملکه یا پادشاه دنیای ارزهای دیجیتال نامید. ارز دیجیتالی که باارزش‌ترین رمزارز حال حاضر است. اما بیت کوین تا چه زمانی به سلطنت خود بر دنیای ارزهای دیجیتال ادامه می‌دهد؟ این سوال مهمی است که در مورد بیت کوین مطرح است. به خصوص این که با پایان عرضه این ارز دیجیتال و 21 میلیونی شده بیت کوین‌ها باید دید که ارزش این رمزارز دستخوش چه تغییراتی می‌شود.
در هر صورت، اگر تصمیم خود را برای سرمایه‌‌گذاری یا ترید ارزهای دیجیتال گرفته‌اید، می‌توانید صرافی پارسه را به عنوان یک صرافی که در شهرهای تورنتو و ونکوور کانادا، دبی و مشهد شعبه دارد، انتخاب کنید و سرمایه‌گذاری و ترید رمزارزها را به تجربیات خود اضافه کنید. البته باید با تحقیقات و دانش بالا وارد این بازار شوید که تجربه لذت‌بخش در انتظارتان باشد.

برای خرید و فروش بیت کوین آماده‌اید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *