هر آنچه که باید دربارهی حواله ارزی بدانید (راهنمای کامل)
در طول تاریخ انسان به منظور تسهیل مبادلات خود و بهبود رشد اقتصادی همواره تلاش کرده است. از این رو از مبادلههای کالا به کالا به ضرب سکه و سپس چاپ اسکناس رسیده است. با این حال حمل اسکناس و جابجایی آن همواره کاری بسیار سخت و خطرناک بوده است. به همین دلیل اسناد تجاری از جمله حواله ارزی برای حل این مشکل طراحی شدند.
حوالههای ارزی یکی از مهمترین و پرکاربردترین اسناد تجاری به شمار میآیند که هنگام انجام یک مبادلهی بینالمللی (مبادلهی ارزی) به کار گرفته میشوند. به زبان ساده، حواله ارزی وجهی است که فرستنده از حساب بانکی خود از طریق بانک واسطه به حساب شخص یا اشخاصی انتقال میدهد.
علاوه بر این اغلب مهاجران برای گرفتن یا فرستادن پول از یا به خانوادهی خود از حوالههای ارزی استفاده میکنند.
با توجه به اهمیت و جایگاه این نوع از حواله در انتقال پول بین کشورها در این یادداشت به بررسی این روش و انواع آن پرداخته شده است. در ادامه با صرافی پارسه همراه باشید.
چرا باید از حواله ارزی استفاده کنیم؟
برای انجام عملیات پرداخت بدون نیاز به جابجایی مستقیم پول از حواله ارزی استفاده میکنیم. علاوه بر این حوالجات ارزی امنیت و راحتی را در یک مبادله افزایش میدهند. همانطور که گفته شد این روش توسط اغلب مهاجران برای انتقال پول به یا از کشور مقصد خود از این حواله استفاده میکنند.
یک فرستنده یا همان سفارش دهنده و یک یا چند گیرنده طرفین یک برات ارزی را تشکیل میدهند. در حقیقت به کمک این حواله یک پرداخت از یک حساب بانکی به یک یا چند حساب دیگر مستند میشود.
این نوع از سفارشهای بانکی میتوانند داخلی یا خارجی باشند. به خاطر داشته باشید که این حواله تنها مجموعهای از گزینههای پرداختی است که پس از دستور توسط سیستم در یک سفارش ایجاد میشوند و بیانگر ارسال چیزی نیستند.
علاوه بر این موجودی یک حواله ارزی همواره با موجودی صفر شکل میگیرد. این حواله یک حساب برای نگهداری باقیمانده پول و شارژ آن نیست. در حقیقت بازپرداخت توسط بانک واسطه از بدهکاری حساب فرستنده صورت میگیرد.
انواع حوالههای ارزی
انواع مختلفی از حوالجات ارزی وجود دارد که در این بخش به بررسی مختصر آنها پرداخته شده است.
حواله ارزی وارده
در این نوع حواله بانکهای دارای سرویس حواله ارزی پس از دریافت پیام تایید حواله در کمترین زمان ممکن ارز مشخص شده را به حساب شخص واریز میکنند.
برای دریافت وجه واریزی به حساب شخص مورد نظر باید یک مدرک شناسایی معتبر مانند پاسپورت ارائه دهد. علاوه بر این او میتواند وجه مورد نظر را به حساب دیگری انتقال بدهد. از آن گذشته شخص میتواند ارز واریزی را به خود بانک بفروشد.
این امکان هم وجود دارد که ارز واریزی را به ارز دیگری تبدیل کنید و ارز مورد نیاز خود را دریافت نمایید.
حواله ارزی صادره
حواله ارزی صادره یکی دیگر از انواع حوالجات ارزی به شمار میآید که هنگام ارسال ارز با استفاده از بانک برای شخص دیگر استفاده میشود. به همین منظور فرد سفارشدهنده باید برای ارائه مشخصات فردی و شماره حساب گیرنده یا گیرندههای وجه و واحد پولی مورد نظر به بانک مراجعه کند.
پس از سفارش از طرف شخص بانک پس از بررسیهای لازم با توجه به نرخ لحظهای ارز اقدام به تبدیل ارز و ارسال آن میکند. به خاطر داشته باشید در این روش به منظور جلوگیری از پولشویی باید مدرک معتبری مانند اظهارنامه گمرکی یا فاکتور خرید کالا به صرافی یا بانک ارائه شود.
انواع حوالجات ارزی بر اساس زمان و سرعت انتقال
حوالجات ارزی با توجه به سرعت انتقالشان به دو دستهی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم میشوند. نوع مستقیم برات ارزی با نام «حواله ارزی سوئیفت» شناخته میشود. به کمک این نوع حواله شخص میتواند مبلغ مورد نظر خود را بدون محدودیت به حدود 130 ارز مختلف تبدیل کند و به حساب هر شخص حقیقی یا حقوقی در هر نقطه از دنیا ارسال کند. علاوه بر این باید به خاطر داشته باشید که این نوع از برات ارزی یکی از امنترین و سریعترین روشهای جابهجایی ارز به حساب میآید.
به خاطر داشته باشید در این روش داشتن کد سوئیفت الزامی است. علاوه بر این برای حواله به کشورهای آمریکا، کانادا و هند به ترتیب داشتن کدهای Routing Number، Transit و IFSC الزامی است. به کمک حواله ارزی مستقیم شخص قادر به انتقال مبلغ مورد نظر خود طی 2 تا 3 روز است.
تفاوت حواله ارزی غیرمستقیم (D/D) و مستقیم در سرعت انتقال آنها است. در نوع غیرمستقیم زمان بیشتری (حدود 4 تا 7 روز) طول میکشد تا وجه مورد نظر سفارشدهنده به حساب گیرنده یا گیرندهها واریز شود.
مدارک لازم
بانکها و موسسههای مالی به منظور افزایش امنیت فرآیند انتقال پول قوانین مختلفی را در نظر گرفتهاند. یکی از این قوانین ارائه مدارک معتبر شناسایی از اشخاص حقیقی و حقوقی است. اشخاص حقیقی ملزم به ارائه مدارک شناسایی مانند اصل و کپی شناسنامه، کارت ملی و یک قطعه عکس هستند. با این حال اشخاص حقوقی باید مدارک زیر را ارائه دهند:
- آگهی تاسیس
- پروانه کسب شرکت
- مجوز فعالیت اقتصادی
- کارت بازرگانی
- کپی اساسنامه
- کارت ملی و شناسنامه صاحبان امضا
کارمزد حواله ارزی
به هزینهای که توسط بانک یا صرافی برای ارائه خدمات مانند انتقال پول دریافت میگردد کارمزد گفته میشود. همانطور که در بخش قبل بررسی شد روشهای بسیاری برای انتقال ارز از کشور مقصد به کشور مبدا وجود دارد. هر کدام از این روشها زمان، سرعت، نحوه پرداخت و کاربرد متفاوتی دارند. علاوه بر این هر کدام از این روشهای پرداختی دارای کارمزد متفاوتی هستند.
برای مثال در حواله ارزی مستقیم یا همان سوئیفت بسته به مبلغ انتقال، نوع ارز انتخابی توسط سفارشدهنده و کشور مقصد مبلغ کارمزد حواله متفاوت است. به طور متوسط کامرزد برات ارزی مستقیم حدود 25 تا 60 دلار است.
علاوه بر این کارمزد ابطال حواله ارزی وارده، صادره به ترتیب 25 و 10 دلار یا معادل ریالی آن در نظر گرفته شده است. کارمزد اصلاح حواله صادره هم 5 دلار یا معادل ریالی آن است.
حواله ارزی با پیپل (PayPal)
پیپل یک سرویس پرداخت آنلاین به شمار میآید که به راحتی تنها با کمک یک ایمیل به صورت آنلاین حواله ارزی را انجام میدهد. به کمک این سرویس شما قادر به خرید از فروشگاههایی همچون آمازون و علیبابا یا انتقال به حساب دیگری هستید.
اگر چه ثبتنام در این سرویس رایگان و بسیار ساده است اما یکی از معایب آن لیمیت شدن حساب کاربری است. به همین منظور توصیه میشود که قبل از هر چیزی قوانین پیپال را کامل خوانده و با عمل به آنها از لیمیت شدن حساب خود جلوگیری کنید.
به خاطر داشته باشید سقف یک تراکنش در این سرویس 10000 دلار آمریکا در نظر گرفته شده است. کارمزد هر تراکنش بسته به نوع آن متفاوت است و به طور متوسط حدود 2.5 تا 4 درصد از تراکنش به عنوان کارمزد در نظر گرفته و از مبلغ نهایی کسر میشود.
حواله ارزی با ارزهای دیجیتال
امروزه ارزهای دیجیتال به خصوص بیتکوین توانستهاند اعتماد بخشی از جامعه را به دست آورند. این ارزها را میتوان یکی از روشهای راحت و امن برای حواله ارزی در نظر گرفت. با این حال با توجه به عدم آشنایی مردم با ارزهای دیجیتال و ساز و کار خرید و فروش آن این روش از انتقال پول ممکن است پیچیده و زمانبر به نظر برسد.
حواله ارزی با وسترن یونیون
شرکت وسترن یونیون یک شرکت آمریکایی است که خدمات انتقال وجه را در کوتاهترین زمان بدون نیاز به حساب بانکی انجام میدهد. وسترن یونیون به کمک 500 هزار شعبه مختلف خود در 185 کشور مشغول ارائه خدمات است.
اگر چه یکی از مزایای حواله ارزی با وسترن یونیون امکان حواله مبالغ زیر 1000 دلار است اما سقف تراکنش در یک روز 8000 دلار در نظر گرفته شده است.
انتقال پول با وسترن یونیون 2 روز کاری طول میکشد. علاوه بر این 4.5 دلار به عنوان کارمزد انتقالهای کمتر از 900 دلار و 9.5 دلار برای مبالغ بالاتر در نظر گرفته شده است.
حواله ارزی با Money Gram
شرکت مانی گرام با 380 هزار شعبه در 200 کشور مختلف یک گزینه بسیار مناسب برای حواله ارزی به شمار میآید. در این روش شما به حساب بانکی نیازی ندارید و تنها کافی است که مشخصات فردی و کشور شخص گیرنده را در اختیار صرافی قرار داده تا در حدود 1 تا 3 ساعت پول را به دست گیرنده برسانند.
در این روش گیرنده با در دست داشتن یک مدرک شناسایی معتبر و کد 10 رقمی مخصوص به راحتی میتواند از یکی از شعب مانی گرام وجه انتقالی را دریافت بکند.
اگر چه مانی گرام مانند وسترین یونیون عمل میکند اما این شرکت کارمزد کمتری برای انتقال در نظر میگیرد. کارمزد حواله ارزی با مانی گرام بسته به موقعیت مکانی سفارشدهنده، نوع انتقال، وجه انتقالی و ارز انتخابی متفاوت است. به طور کلی مانی گرام از 1 تا 10 درصد وجه انتقالی را به عنوان کارمزد در نظر میگیرد.
جمع بندی
حواله ارزی یکی از انواع خدمات ارزی به شمار میآید که به کمک آن میتوان به راحتی به مبادله ارزی پرداخت. بسته به نوع حواله ارزی ممکن است از چند ساعت تا چند روز فرآیند انتقال وجه طول بکشد.
علاوه بر بینیاز کردن فرد از جابجایی مستقیم پول از دیگر مزیتهای استفاده از حوالجات ارزی میتوان به افزایش امنیت در مبادلههای تجاری، راحتی و همچنین افزایش توانایی خلق پول اشاره کرد.
برای ارائه خدماتی مانند انتقال پول هزینهای از طرف بانک و صرافی مشخص شده است که به آن کارمزد گفته میشود. کارمزد حواله ارزی بسته به نوع انتقال متفاوت است.
به خاطر داشته باشید که با توجه به تحریمها انتقال پول مستقیم از ایران از طریق سیستم بانکی امکانپذیر نیست. با این حال شما میتوانید در صورت نیاز به حواله ارزی از طریق صرافی پارسه در کمترین زمان ممکن برای تهیه آن اقدام بکنید.