بیت کوین همچنان در صدر جدول ردهبندی ارزهای دیجیتال قرار دارد و هنوز هم بسیاری از افراد همه ارزهای دیجیتال را با نام بیت کوین صدا میزنند. با اینکه با پایان عرضه محدود بیت کوین ممکن است دوره موفقیتهای این رمزارز به پایان برسد، ولی بیت کوین همچنان در دنیای ارزهای دیجیتال به پیش میرود. سوال مهمی که در مورد بیت کوین مطرح میشود، این است که هدف بیت کوین چیست و چه ماموریتی پشت ارائه این رمزارز وجود دارد؟ در این مقاله سعی میکنیم به این سوال پاسخ بدهیم، پس با صرافی پارسه همراه باشید.
هدف بیت کوین چیست؟
بیت کوین یک ارز دیجیتال است که میتواند با استفاده از اینترنت، به طور مستقیم از یک فرد به فرد دیگر انتقال پیدا کند. بیت کوین با ارائه یک پول به فرم دیجیتالی، به عنوان جایگزینی برای ارزهای فیات یا سنتی مانند دلار و یورو عمل میکند.
با استفاده از بیت کوین، نیازی به دخالت شخص سومی مانند بانک، شرکتهای پرداخت یا هر واسطه مالی دیگری نیست و مبادلات بین دو نفر به صورت مستقیم و بدون واسطه انجام میشود. این فرایند انجام معاملات یا تراکنشها در شبکه بیت کوین، یک روش پرداخت شفافتر و عادلانهتر را نسبت به شبکههای پرداخت سنتی ارائه میدهد.
دستیابی به دموکراسی مالی با بیت کوین!
در بیت کوین، هیچ حاکمیت مرکزی وجود ندارد و همه اطلاعات به صورت شفاف در دسترس همه اعضای شبکه قرار میگیرد. در واقع بیت کوین آمد تا با استفاده از فناوری جذاب بلاک چین، فرایند پرداخت را تسهیل کند و دو نفر بتوانند با استقلال کامل و بدون دخالت هیچ نفر سومی، مبادلات مالی خود را انجام دهند. این یعنی ظهور یک دموکراسی مالی واقعی! در واقع هدف بیت کوین فراهم کردن یک دموکراسی تمامعیار مالی بود. فناوری بلاک چین بهترین راهکارها برای دستیابی به چنین دنیای افسانهای بود که ساتوشی ناکاموتو، مخترع گمنام بیت کوین از این تکنولوژی بهره گرفت و دنیای رویایی مورد نظرش را روی این پایه مستحکم بنا کرد.

دنیای آزاد بیت کوین چقدر امنیت دارد؟
پس از پی بردن به هدف بیت کوین و آشنایی با این دنیای آزاد و شفاف، این سوال در ذهن به وجود میآید که آزادی و دموکراسی دنیای بیت کوین، امنیت این دنیا را تهدید نمیکند؟ آیا این آزادی، فضا را برای افراد سودجو فراهم نمیکند که در شبکه بیت کوین جولان دهند و اهداف شومشان را اجرایی کنند؟! برای دریافت پاسخ این سوالات باید با زیرساختهای امنیتی شبکه بیت کوین آشنا شوید.
رمزنگاری پشت بیت کوین بر اساس الگوریتم SHA-256 توسط آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا طراحی شده است. شکستن این رمز با هر هدفی غیرممکن است. چون کلیدهایی که باید برای باز کردن رمز امتحان شوند، از تعداد اتمهای جهان بیشتر هستند!
چند مورد برجسته هک شدن صرافیهای بیت کوین وجود داشته است. اما این ماجرا ربطی به امنیت بلاک چین بیت کوین ندارد و مربوط به سایتهای صرافیها میشود. در واقع، در این موارد وبسایت مورد حمله قرار گرفت و نه شبکه بیت کوین.
آیا میتوان بیت کوین را هک کرد؟

اما آیا شبکه بیت کوین قابل هک است؟! از نظر تئوری و اصطلاحا روی کاغذ، اگر یک هکر بتواند نیمی از گرههای موجود بیت کوین را تحت کنترل خود درآورد، میتواند اجماع ایجاد کند و حاکمیت شبکه بیت کوین را در دست بگیرد. اما آیا در عمل چنین کاری ممکن است؟! آیا کسی این قدرت و ثروت را دارد که 51 درصد گرههای شبکه غولپیکر بیت کوین را در دست بگیرد؟! اگر به ارزش بازار بیت کوین نگاهی کنید، متوجه میشوید که حتی فکر هک کردن بیت کوین هم خندهدار است!
یک مسئله واقعی در مورد شبکه بیت کوین این است که بیت کوین بدون هیجگونه حاکمیت مرکزی اداره میشود. به این خاطر، اگر یک خطای معاملاتی در کیف پول بیت کوین خود مرتکب شوید، به هیچ منبعی برای جبران اشتباهتان دسترسی ندارید! اگر تصادفا به یک شخص اشتباهی، بیت کوین بفرسیتد یا گذرواژه خود را فراموش کنید، هیچکس نمیتواند بیت کوینتان را به شما برگرداند.
چه مشکلاتی بر سر راه بیت کوین وجود دارد؟
چندین مشکل بر سر راه بیت کوین وجود دارد که میتوانند جایگاه این رمزارز را در جدول ارزهای دیجیتال به زیر بکشند. شاید بتوان گفت که بزرگترین مشکلی که بیت کوین در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم میکند، مصرف انرژی بسیار زیادی است که برای استخراج بیت کوین صرف میشود. دانشگاه کمبریج یک محاسبهگر آنلاین دارد که مصرف انرژی را رصد میکند. این دانشگاه در ابتدای سال 2021، مصرف برق بیش از 100 ترا وات در ساعت را به صورت سالانه در انگلستان تخمین زده است. در حالی که در سال 2016، مصرف برق این کشور در مجموع 304 ترا وات در ساعت بوده است. این افزایش قابل توجه مصرف انرژی را میتوان به استخراج بیت کوین نسبت داد.
عرضه محدود بیت کوین، نقص یا امتیاز؟
میتوان گفت که بیت کوین تا حد زیادی به هدف اولیه خود یعنی تسهیل پرداختها در بستر یک شبکه آزاد و بدون دخالت هیج نهاد مرکزی رسیده است. بیت کوین بنیانگذار ارزهای دیجیتال در بستر شبکه بلاک چین به حساب میآید و شاید ناکاموتو فکرش را نمیکرد که بیت کوین به چنین ارزشی دست پیدا کند. اما آیا بیت کوین همچنان با ارزش میماند یا آینده ناخوشایندی در انتظار این رمزارز است؟!

یکی از ویژگیهای بیت کوین این است که عرضه بیت کوین محدود است. سقف عرضه بیت کوین، 21 میلیون بیت کوین است که تاکنون بیش از 18 میلیون آن به بازار عرضه شده است. یکی از سوالاتی که در مورد آینده بیت کوین وجود دارد، این است که با پایان عرضه بیت کوین، ارزش این رمزارز چه تغییری میکند؟ آیا عرضه محدود بیت کوین برای این رمزارز، امتیاز محسوب میشود یا نقص؟
زمانی که بیت کوین منتشر شد، توجه بعضی از مفسران به سرعت به ماهیت تورمی این رمزارز جلب شد. محدودیت عرضه تصنعی که برای بیت کوین طراحی شده است، تا زمانی که اشتیاق به بیت کوین ادامه پیدا کند، برای سرمایهگذارهای بیت کوین یک امتیاز به حساب میآید. چون افزایش تقاضا به همراه عرضه غیر منعطف منجر به افزایش قیمت بیت کوین خواهد شد. بیت کوین از این لحاظ به طلا شباهت دارد.
آیا بیت کوین از هدفش فاصله میگیرد؟
اما از دیدگاه پولی، ماجرا متفاوت است. عرضه محدود بیت کوین به عنوان مانعی برای تبدیل شدن بیت کوین به یک ارز جدی، عرض اندام میکند. ثبات قیمت برای حفظ انعطاف و کشش لازم به جهت اینکه بتواند متناسب با اقتصاد رشد کند، به عرضه پول نیاز دارد. استاندارد طلا به یک دلیل غیر قابل دفاع و آسیبپذیر شد. زمانی که اقتصاد از عرضه طلا پیشی گرفت، پول در گردش از طلا مهمتر شد.

چنین اتفاقی میتواند نه تنها برای بیت کوین بلکه برای ارزهای دیجیتال با عرضه محدود هم رخ دهد. از آنجایی که ویژگی تورمی بیت کوین به نقص بزرگی برای پرداخت موفقیتآمیز پول تبدیل میشود، رمزارزهای دیگر از این فرصت استفاده میکنند و سعی میکنند که جای بیت کوین را بگیرند و نقش بیت کوین را ایفا کنند. اینجاست که ماهیت رمزارز بیت کوین در معرض خطر جدی قرار میگیرد. این اتفاق در تاریخ سابقه داشته است. زمانی که پول کاغذی و بعدها پول فیات، به تدریج جایگزین فلزات گرانبها به عنوان وسیله پرداخت شد.
اگر چنین سناریویی را برای بیت کوین تصور کنیم، میتوان توقع داشت که بیت کوین در دستهبندی اقلام سرمایهگذاری قرار میگیرد. در این سناریو باز میتوان به شباهت سرنوشت بیت کوین با سرنوشت فلزات گرانبها پی برد. با توجه به این واقعیت که بعضی از رمزارزهایی که در بازار ارزهای دیجیتال معامله میشود، بر خلاف بیت کوین عرضه محدود ندارند، بازار ارزهای دیجیتال نه بیشتر از بازار پول معمولی تورم دارد و نه کمتر! یعنی ممکن است بیت کوین در آینده از ماهیتش فاصله بگیرد؟!
سخن آخر
بیت کوین به عنوان اولین و باارزشترین رمزارز، هدفی را برای خود ترسیم کرده است که این هدف تا حد زیادی محقق شده است. اما آیا بیت کوین در چند سال آینده هم میتواند از ماهیتش دفاع کند؟ پاسخ این سوال با توجه به عرضه محدود بیت کوین در هالهای از ابهام قرار دارد. ممکن است بیت کوین به سرنوشت طلا دچار شود و از ارز دیجیتال بودن فاصله بگیرد.
در هر صورت، اگر تصمیم گرفتید که وارد دنیای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال یا ترید رمزارزها بشوید، باید یک صرافی را برای معامله و مبادله رمزارزهایتان انتخاب کنید. اگر در یکی از شهرهای ونکوور، تورنتو، دبی یا مشهد هستید، میتوانید به شعب صرافی پارسه مراجعه کرده و با خیالی آسوده، معاملات خود را انجام دهید.